Hvordan bli god i rollen din
Oppdatert 24. april 2024
Generelt i servering
Hold deg til rollen din
Ikke bare "fiks litt drikke i baren" hvis du er servitør.
Du har dine oppgaver. Fokuser på de. Ting skjer raskt på restauranten.
Dette er "små-sparing" som gjerne hoper seg opp i problemer senere.
Jobb i team
Man kan utnytte veldig mange ting om man sorterer oppgaver og deler på de
Rydde bord / ryddestasjon:
2 stk kan gjøre samme jobb ELLER én kan hente fra bord, én kan sortere på ryddestasjonen.
Den første skaper rot. Den andre har effektivitet og oversikt.
Hjelp hverandre når du har tid med små-oppgaver.
Tenk på flyt
Ikke la ting hope seg opp
Få ting gjort - få fremgang — gjerne via samarbeid
Hovmester
Ha kontroll på bookingene
Gå over alt på starten av vakten og organiser alt godt
Bruk gjerne fargekoder
Forsøk å ikke gjøre endringer i løpet av dagen
Senk bookingtrykket per halvtime
Ikke ta for mange bookinger til samme tid
Spør om gjesten kan komme 30 minutter før eller senere
Kommuniser med teamet
Be servitører holde deg oppdatert når noen går / snart går
Spør om status ofte
Si i fra om nye bord til servitører med en gang
Logg alt — bruk booking-systemet for å hjelpe deg med oversikt
Bruk "walk in"
Merk av gjester som avreist / kort ned tiden på bookingen
Bruk servitører og runnere for å føre gjester til bordet
Finn ut hvor gjesten skal sitte, men spør om andre kan ta de dit
Du får tatt unna kø fort, og du får tid til mer organisering + hjelpe teamet
Hjelp servitører og runnere når du kan
Å hjelpe hverandre er alltid lurt
De vil hjelpe deg oftere
Alt i restauranten går mer effektivt
Vit hvem som jobber hvor - inkludert runners
Det er enklere å få ting gjort
Man har bedre oversikt
Servitører
Ta bestillingene dine
Ingen andre gjør det for deg
Andre får startet på sine oppgaver (bar, runner, kjøkken)
Ta like ting etterhverandre
F.eks. ta mange bestillinger etterhverandre, så dekke på, så rydde etc
Å bytte handling sløser mye tid — byttingen i seg selv tar tid
Kommuniser godt med teamet
De kan hjelpe deg ofte
Du får mer tid og oversikt
Færre feil — Mer tid til teamet og gjestene
Kommuniser godt med gjesten
Jo mer de vet, jo bedre er det
Jo mer du vet, jo bedre
Spesielt ved lengre ventetid eller endringer — det er ikke et problem om du sier i fra
Vær nøye på å slå inn riktig bestilling + info til kjøkken/bar
Feil bestilling / "beskjed" til bar og kjøkken kaster bort mye tid når man må rydde opp i de
Send også meldinger via pad-en ("Melding kjøkken", "Melding bar", med bong-tekst)
Gjør gjesten glad med en gang — hold gjesten glad
Det blir hyggeligere og lettere å jobbe
Runner
Finn deg en sone og servitør
Fordel arbeid med andre runnere
Det er færre ting å holde styr på
Man har mer kontroll selv
Jobb som en partner med en servitør
Man hjelper hverandre
Servitøren vet hva som skjer i sona
Hjelp andre soner så fort du kan
Man senker sjansene for "kø" og opphoping
De andre vil hjelpe deg når de kan
Ha med deg brett hele tiden
Man rydder som regel mange bord på en gang
Man går færre turer
Oppvask
Hold maskinen i gang
La den jobbe så mye som mulig for deg
Se opp for fulle bakker med glass — raskt!
Ha ting klart til maskinen
Hvis maskinen skal gå hele tiden må den ha noe å vaske
Se over ny oppvask, spesielt fra kjøkken, etter ting som er "raskt" / klart til å settes inn
Samle det opp på "mellom-sonen"
Stable opp mye før du går med det, spesielt til kjøkken og bar
Gå heller med mye hver gang
Fyll en bakk — eller fyll en kjele med utstyr
Sett ting klart for andre — de hjelper deg når de kan
Følg med på belastningen — hva er riktig oppgave?
Er det rolig, bruk tid på andre oppgaver som å rulle, fylle på, etc.
Venter du til det blir mye oppvask, blir det hektisk å gjøre flere ting samtidig
Bartender
Ha baren klar på starten av dagen
Nå har du god tid
Sett ting med høyt forbruk kaldt, som vin eller cola zero
Bruk ned-perioden mellom lunch og middag til påfylling
Hold øye med hva du har
Nok brus?
Nok is?
Nok kaffe?
Nok melk?
Nok sukkerlake?
Nok fløte til irish?
Spør andre om hjelp når du trenger det
Gå ut med drikke — hjelp teamet ditt
Unngå opphoping av oppgaver
De hjelper deg når de kan også