Hvordan bli god i rollen din

Oppdatert 24. april 2024

Generelt i servering

  • Hold deg til rollen din

    • Ikke bare "fiks litt drikke i baren" hvis du er servitør.

    • Du har dine oppgaver. Fokuser på de. Ting skjer raskt på restauranten.

    • Dette er "små-sparing" som gjerne hoper seg opp i problemer senere.

  • Jobb i team

    • Man kan utnytte veldig mange ting om man sorterer oppgaver og deler på de

    • Rydde bord / ryddestasjon:

      • 2 stk kan gjøre samme jobb ELLER én kan hente fra bord, én kan sortere på ryddestasjonen.

      • Den første skaper rot. Den andre har effektivitet og oversikt.

    • Hjelp hverandre når du har tid med små-oppgaver.

  • Tenk på flyt

    • Ikke la ting hope seg opp

    • Få ting gjort - få fremgang — gjerne via samarbeid

Hovmester

  • Ha kontroll på bookingene

    • Gå over alt på starten av vakten og organiser alt godt

      • Bruk gjerne fargekoder

    • Forsøk å ikke gjøre endringer i løpet av dagen

  • Senk bookingtrykket per halvtime

    • Ikke ta for mange bookinger til samme tid

    • Spør om gjesten kan komme 30 minutter før eller senere

  • Kommuniser med teamet

    • Be servitører holde deg oppdatert når noen går / snart går

    • Spør om status ofte

    • Si i fra om nye bord til servitører med en gang

  • Logg alt — bruk booking-systemet for å hjelpe deg med oversikt

    • Bruk "walk in"

    • Merk av gjester som avreist / kort ned tiden på bookingen

  • Bruk servitører og runnere for å føre gjester til bordet

    • Finn ut hvor gjesten skal sitte, men spør om andre kan ta de dit

    • Du får tatt unna kø fort, og du får tid til mer organisering + hjelpe teamet

  • Hjelp servitører og runnere når du kan

    • Å hjelpe hverandre er alltid lurt

    • De vil hjelpe deg oftere

    • Alt i restauranten går mer effektivt

  • Vit hvem som jobber hvor - inkludert runners

    • Det er enklere å få ting gjort

    • Man har bedre oversikt

Servitører

  • Ta bestillingene dine

    • Ingen andre gjør det for deg

    • Andre får startet på sine oppgaver (bar, runner, kjøkken)

  • Ta like ting etterhverandre

    • F.eks. ta mange bestillinger etterhverandre, så dekke på, så rydde etc

    • Å bytte handling sløser mye tid — byttingen i seg selv tar tid

  • Kommuniser godt med teamet

    • De kan hjelpe deg ofte

    • Du får mer tid og oversikt

    • Færre feil — Mer tid til teamet og gjestene

  • Kommuniser godt med gjesten

    • Jo mer de vet, jo bedre er det

    • Jo mer du vet, jo bedre

    • Spesielt ved lengre ventetid eller endringer — det er ikke et problem om du sier i fra

  • Vær nøye på å slå inn riktig bestilling + info til kjøkken/bar

    • Feil bestilling / "beskjed" til bar og kjøkken kaster bort mye tid når man må rydde opp i de

    • Send også meldinger via pad-en ("Melding kjøkken", "Melding bar", med bong-tekst)

  • Gjør gjesten glad med en gang — hold gjesten glad

    • Det blir hyggeligere og lettere å jobbe

Runner

  • Finn deg en sone og servitør

    • Fordel arbeid med andre runnere

    • Det er færre ting å holde styr på

    • Man har mer kontroll selv

  • Jobb som en partner med en servitør

    • Man hjelper hverandre

    • Servitøren vet hva som skjer i sona

  • Hjelp andre soner så fort du kan

    • Man senker sjansene for "kø" og opphoping

    • De andre vil hjelpe deg når de kan

  • Ha med deg brett hele tiden

    • Man rydder som regel mange bord på en gang

    • Man går færre turer

Oppvask

  • Hold maskinen i gang

    • La den jobbe så mye som mulig for deg

    • Se opp for fulle bakker med glass — raskt!

  • Ha ting klart til maskinen

    • Hvis maskinen skal gå hele tiden må den ha noe å vaske

    • Se over ny oppvask, spesielt fra kjøkken, etter ting som er "raskt" / klart til å settes inn

    • Samle det opp på "mellom-sonen"

  • Stable opp mye før du går med det, spesielt til kjøkken og bar

    • Gå heller med mye hver gang

    • Fyll en bakk — eller fyll en kjele med utstyr

  • Sett ting klart for andre — de hjelper deg når de kan

  • Følg med på belastningen — hva er riktig oppgave?

    • Er det rolig, bruk tid på andre oppgaver som å rulle, fylle på, etc.

    • Venter du til det blir mye oppvask, blir det hektisk å gjøre flere ting samtidig

Bartender

  • Ha baren klar på starten av dagen

    • Nå har du god tid

    • Sett ting med høyt forbruk kaldt, som vin eller cola zero

  • Bruk ned-perioden mellom lunch og middag til påfylling

  • Hold øye med hva du har

    • Nok brus?

    • Nok is?

    • Nok kaffe?

    • Nok melk?

    • Nok sukkerlake?

    • Nok fløte til irish?

  • Spør andre om hjelp når du trenger det

  • Gå ut med drikke — hjelp teamet ditt

    • Unngå opphoping av oppgaver

    • De hjelper deg når de kan også